Hulpvraag WMO

 De WMO

Veel zorgzaken regel je via de WMO van de gemeente waarin je woont. Je legt dan een hulpvraag bij ze neer en dat kan echt van alles zijn. Hulp bij het huishouden, een rolstoel of een speciale fiets. Op de website van jouw gemeente staat als het goed is veel informatie over wat de WMO is en wat ze voor je kunnen betekenen. In principe zou het niet moeten uitmaken waar je woont en welke gemeente dus verantwoordelijk is voor die WMO zaken. Helaas is de werkelijkheid anders, het maakt wel degelijk uit waar je woont... Elke gemeente mag zelf het beleid bepalen binnen kaders natuurlijk en daarom maakt het echt uit waar je woont en hoe goed jouw gemeente is voor haar inwoners.

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning en is dus bedoeld om inwoners zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Het heeft zorg voor algemene voorzieningen zoals ontmoetingsplekken die voor iedereen beschikbaar zijn. Je kunt er dus naar toe zonder een indicatie.

Maar er zijn dus ook maatwerk voorzieningen en die kunnen natuurlijk voor iedereen anders zijn, niet iedereen is dezelfde hulp nodig natuurlijk. Natuurlijk moet je eerst zoveel mogelijk gebruik maken van je eigen vangnet. Maar uit eigen ervaring weet ik dat zo´n vangnet na jaren buffelen niet groot is. De meesten uit je vriendenkring zitten vaak in hetzelfde schuitje, want daarom begrijp je elkaar vaak zo goed.

Maar aan welke voorzieningen kun je dan denken? Nou bijvoorbeeld huishoudelijke hulp als je zelf niet meer in staat bent om jouw huishouden goed te doen door ouderdom of door andere beperkingen. Individuele begeleiding in het dagelijks leven, hulp om je zaakjes te regelen zodat je zelfstandig kunt blijven wonen. Begeleiding bij persoonlijke verzorging, begeleiding in een groep (dagbesteding). Maar natuurlijk ook hulpmiddelen en vervoersvoorzieningen zoals een rolstoel of een scootmobiel.

Maatwerkvoorzieningen wil niet zeggen dat er bijvoorbeeld een rolstoel op maat gemaakt wordt, het wil meer zeggen dat die rolstoel echt voor jezelf is en hem niet hoeft te delen. De gemeente bepaald welke rolstoel nodig is en dat doen ze d.m.v. het raadplegen van mensen die er verstand van hebben. Meestal is er al wel een ergotherapeut bij je betrokken en die maakt een rapport op wat jij precies nodig bent. Of een revalidatieteam geeft dit aan en dan neemt de gemeente dit meestal gewoon over en zoekt dan naar de best passende oplossing voor jou. Soms maakt de gemeente ook gebruik van een soort verzekeringsarts en dan neemt de gemeente dat advies over.

Het niet hoeven delen is trouwens niet altijd zo... ik weet dat de gemeente Oldenzaal een scootmobiel pool heeft. Speciaal voor mensen die niet altijd een scootmobiel nodig zijn of er niet vaak gebruik van maken. Dit vind ik een hele goede oplossing, een scootmobiel is geen goedkoop ding en het zou zonde zijn als deze in een schuur staat en er nooit uit komt. Het WMO budget is niet oneindig en dan kunnen ze er ook andere mensen mee helpen. Zo zie ik het. Hier in Oldenzaal kun je dan de scootmobiel reserveren, hij wordt dan netjes gebracht en weer opgehaald. De scootmobiel wordt onderhouden en opgeladen natuurlijk, dus ik vind dit een goede oplossing voor veel mensen.

Ik wilde hier zelf ook wel in, maar mijn WMO consulent zei gelijk dit is niet voor jou. Hmmm ze had gelijk... heb er al heel wat kilometers opzitten zo ondertussen. Ik baal als het regent... want dan moet mijn Ferrari binnen blijven... voor de rest ga ik er overal mee naar toe. Winkel in en winkel uit, soms is het vreselijk maneuvreren, niet elke winkel is geschikt. Maar verder is niets veilig voor mij en mijn Ferrari zoals ik hem liefkozend noem. Al had hij best iets harder mogen gaan, ik wordt van alle kanten ingehaald door fietsers en ik kan mijn man en dochter niet bijhouden op de duofiets. Maar dat terzijde...

Maar het begint dus met een aanvraag te doen, dit kun je meestal ook online doen via de website van de gemeente. Ik heb mijn aanvraag via de WMO consulent gedaan die al bij mijn kinderen betrokken was. Ze had al vaker aangegeven dat het zo druk was, dat de wachttijden veel te lang waren. Kinderen groeien nu eenmaal en dan moet er weer een nieuwe rolstoel komen en dan ging er zo vreselijk lang overheen dat de maten eigenlijk al niet meer klopten en je weer van voor af aan kon beginnen. 

Officieel staat er wettelijk maximaal 6 weken voor tussen de aanvraag en het zogenoemde "koffietafelgesprek" met een WMO consulent om de zorgvraag te bespreken. Helaas wordt dit steeds vaker niet gehaald. Ik heb zelf voor mijn eigen zorgvraag maar liefst 15! weken moeten wachten en ik heb er druk achter gezet door constant iets van mij te laten horen. Doordat ik uitviel lag ons hele gezinsleven in duigen. Wat hebben wij vreselijk maanden gehad, ik was niet mobiel en was aan huis gekluisterd. Kon geen kant op en we hadden gewoon een groot probleem. Later vertelde een client ondersteuner mij dat ik de gemeente na 6 weken in gebreke had moeten stellen, dan had ik waarschijnlijk er nog een vergoeding voor gekregen ook!

Dus doe jij een aanvraag bij de WMO... heb je na het termijn van 6 weken nog niets van ze vernomen? Stel ze dan in gebreke! Het gaat er niet om dat je dan misschien een vergoeding kunt krijgen, maar het is wel een officiële klacht die je dan indient. Daar willen ze er natuurlijk niet te veel van hebben. Natuurlijk vraag je niet voor niets om hulp! Dus doe het!

Zijn al die voorzieningen dan gratis? Nee meestal niet. Vaak moet je een eigen bijdrage betalen die via het CAK geint wordt. Op de website van het CAK vindt je alle informatie hierover. Vroeger ging het naar je inkomsten, tegenwoordig is het een vast bedrag. Ik denk dat naar het inkomen veel eerlijker is en dat het daardoor veel minder druk zou worden bij de WMO. Mensen met een heel hoog inkomen kunnen ook prima zelf een huishoudelijke hulp betalen, maar doordat het nu veel goedkoper is doen ze dat via de WMO en dat snap ik dan ook wel weer.

Ben je het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kun je in bezwaar gaan en eventueel daarna in beroep. Eventueel kun je gebruik maken van het juridisch loket voor hulp of van de nationale ombudsman.

Wat ook nog van belang is om te vermelden is dat je de keuze hebt in de zorgaanbieders. De gemeente heeft contracten met meerdere zorgaanbieders en je mag dus zelf bepalen welke jij graag wilt gebruiken om de zorg van af te nemen. Om een voorbeeld te noemen onze rolstoelen en fietsen komen van Medipoint. Wij hadden in het verleden zoveel gedoe met de Meyra gehad, die kwam er bij ons niet meer in. Dus toen Thomas een speciale rolstoel nodig had zijn wij razend snel overgestapt naar Medipoint. Natuurlijk gaan daar ook wel eens dingen niet goed, maar het is tot nu toe altijd nog netjes opgelost. Dit in tegenstelling tot de Meyra, wat hebben wij daar onnodig veel stress en ellende gehad. Het kon ze werkelijk niets schelen en we hebben ook nooit excuses gehad. De monteurs die aan huis kwamen konden het niet helpen... die deden wat ze konden. Dit lag echt intern en bij de adviseur die er een puinhoop van maakten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vakantietijd

Dagjes weg